A New Recreation Area

Horizon was contracted as Principal Contractor by the Vale of Glamorgan Council, having been awarded the tender.  As well as working closely with the client, we had to liaise at all times with the appointed Landscape Architect.

The site was located to the rear of Coigne Terrace, Barry, accessed from two streets. This enclosed area, once known as ‘The Orchard’ had been used as a recreation area for many years. It was generally bitmac paved and included some items of play equipment, together with safety surfacing.  There were small areas of grass and a limited number of shrubs, and  the recreation areas were separated from the ‘back streets’ by bow top railings. 

The purpose of the contract was to clear the site and construct a new recreation area, the character of which had been determined by a community consultation exercise.  The scheme included installation of new swings and low key ‘adventure’ play features, together with a new lawn area.  A limited number of trees were proposed, including fruit trees and a new path constructed to give access to the site.  New walls would help to define the site and the existing railings were to be refurbished.     

This site presented many difficulties, especially with access for Horizon equipment.  Many of the materials had to be re-handled, involving much of the workforce.  The original railings were repaired and repainted, new gates and a bench installed and a new brick wall constructed.  The play area consisted of safety surfacing with a new mixed swing and a variety of natural and waterworn boulders.  The contract also called for landscaping and the installation of a number of trees.  This involved close liaison with the appointed Landscape Architect.

Project Date

March 2017

Project Location

Barry, Wales

Timeframe

3 months